Saturday, August 22, 2009

batu cincin istimewa (muslimin)

Rasulullah SAW mengenakan cincin yang terbuat dari perak di jari kelingking beliau.Menggunakan cincin adalah sunnah Rasul saw, berpuluh puluh hadits shahih dalam shahih Bukhari, Muslim, Tirmidzi dll. menjelaskan hal itu, sebagaimana diriwayatkan bahwa Cincin Rasul saw itu terbuat dari perak, dan Rasul saw memakai cincin di tangan kanannya, dalam riwayat Imam Tirmidzi juga dijelaskan bahwa Cincin itu kemudian dipakai oleh Abu Bakar Asshiddiq ra, lalu kemudian dipakai Umar ra, lalu ketangan Usman bin Affan ra, lalu terjatuh ke sumur Aris (Assyama’il Imam Tirmidziy hadits no.95)

Klik gambar untuk besar dan jelas:BC1: Batu wadi arbaien: Diambil dari tempat pertemuan empat puluh orang nabi di Semenanjung Sinai, Mesir. Tujuan tabbaruk(mengambil berkat). RM400.

Batu buluh; tabasheer:
“Makna Tabasheer Secara Saintifik ( Online Medical Dictionary ) A concretion in the joints of the bamboo which consists largely or chiefly of pure silica. It is highly valued in the East Indies as a medicine for the cure of billions vomitings : bloody flux, piles and various other diseases .

Batu Buluh terhasil akibat pengerasan resin atau garam buluh ( bamboo sap ) yang terjadi di dalam batangnya. Kandungan utamanya ialah organic silika( 80% lebih ) .

Digunakan dalam perubatan India dan China sejak berkurun lamanya. Ada kalanya ia dikenali sebagai vegetable opal kerana sesetengahnya adalah keras dan legap( transincent ).Sumber Botanikal: Bambousa arudinacea(Graminnae ),babousa vulgaris dan spesies buih yang lain.Bahagian Digunakan: Batu buluh( Dikenali juga sebagai bamboos ap,tabashir atau pearl opal )Kandungan Silika Organik: 10 kali ganda tumbuhan horsetail.

Seorang tokoh perubatan Islam yang bernama Ibnu Sina telah menggunakan batu buluh,ataupun di masa itu ianya sebagai Tabasheer. Pada ketika itu, Ibnu Sina adalah pakar bedah kepada Sultan di Turki. Pada kurun itu juga batu geliga buluh telahpun digunakan di Malaysia dan Indonesia oleh ahli-ahli herba. Mereka menghancurkan batu itu hingga menjadi serbuk yang diberi nama"Mali-Mali Rotan Jer" yang bermakna "Darah Naga Rotan".

Dikalangan ahli perubatan, ia dikenali sebagai "Garam Buluh".Pada Kurun ke-18,seorang pelayar menulis mengenai sejenis batu yang mempunyai nilai yang tertinggi terdapat di Malaysia yang mana katanya batu tersebut dapat memberikan kekuatan dan ketahanan tubuh daripada sebarang serangan. Batu geliga buluh juga merupakan ubat yang paling baik untuk penyakit yang bersangkutan dengan mata, demam, sakit dalam perut dan jangkitan paru2, dan penawar sengatan berbisa. Wallahu a'lam bis sowab...

”Petikan: Buku: Batu permata dan penawarnya; mentor saya dalam bab batu: Dr Hisham Hashim."
BC2:Batu tabasheer/batu buluh: Untuk pelbagai tujuan perubatan kerana kandungan Ferum / besi yang tinggi. Campuran putih dan hitam: RM300

BC3: batu tabasheer / batu buluh: Untuk pelbagai tujuan perubatan kerana kandungan ferum / besi yang tinggi. Campuran hitam dan putih:RM300.
BC4: batu tabasheer / batu buluh. Nilai perubatan yang tinggi kerana kandungan ferum yang tinggi. Warna hitam menunjukkan umurnya yang tua dan khasiatnya yang tinggi. Besar: RM500.
BC4: Batu 'rose quartz' atau delima air.Merah jambu yang lembut.Cantik untuk perhiasan diri. RM70.
BC5: Batu nilam nepal. Direndam di dalam air garam bagi mengekalkan keaslian dan kecantikannya.Perhiasan diri. RM150... SOLD OUT!!! VERY HOT!!!


BC6: Batu nilam kuning. berwarna kuning. "RARE"; jarang dijumpai kerana kebanyakan nilam berwarna kebiruan. Direndam di dalam air garam bagi mengekalkan kecantikannya: RM150.


BC7: Batu nilam burma: Direndam di dalam air garam bagi memelihara kecantikannya.Hiasan diri. RM70BC8: Batu batang nibung. Bersifat menyejukkan. Boleh direndam di dalam air untuk melegakan demam panas. RM100.

BC9: Batu batang nibung. Bersifat menyejukkan. Boleh direndam di dalam air untuk melegakan demam panas. RM100.


BC10: Batu batang nibung. Bersifat menyejukkan. Boleh direndam di dalam air untuk melegakan demam panas. RM100.
BC11: Fosil kayu yang telah menjadi batu. Hiasan diri: RM100.
BC12: Fosil akar nibung. Berumur 10 00 tahun lebih. Hiasan 'RARE' / ganjil / lain dari yang lain. RM250.BC13: Delima afrika / african ruby. Istimewa dan menarik untuk hiasan. Direndam di dalam air madu untuk mengekalkan kecantikannya. Setiap satu: RM200.
Dapatkan segera sebelum dimiliki orang lain. Khususnya kepada peminat dan pengumpul koleksi batu dan orang yang memahami serta menghargai nilai batu; ciptaan Allah yang Maha Bijaksana. Sila rujuk 'post' yang lepas untuk proses pembelian. Terima kasih!!!

No comments:

Post a Comment